Mé oblíbené jídlo
GULÁŠ
Jedno z mých nejvíce oblíbených jídel je guláš.
Miluju chuť a vůni guláše, neměl by se podávat moc horký, protože si lidé můžou spálit pusu a pak nebudou cítit tu úchvatnou chuť.
Pokud bych vám měl poskytnout nějaké rady a tipy, tak by to byly tyto:
Guláš podávejte v teplé teplotě ale ne horké.
Pokud chcete být v nebi, naberte si do lžíce omáčku, knedlík, maso a cibulku zároveň a dejte do pusinky a užívejte.
Guláš má mnoho druhů, možná více než by jste čekali.
Dělí se na:
Klasický paprikový guláš, pravý maďarský guláš, pivní guláš, hamburský, ale také telecí s bylinkami, vepřový s mrkví, krůtí s kari, maďarský perkelt, segedínský guláš, houbový guláš a buřtguláš - to je jen hrstka druhů, které jsou k mání.
Mezi můj oblíbený druh guláše patří hlavně Hospodský.
Přílohy ke Guláši
Hlavní a za mě určitě nejlepší přílohou je houskový knedlík. Kdo s tímhle nesouhlasí je pro mě nemocný člověk. Každopádně lidé si jsou schopni ke guláši vzít různé přílohy, jako např.
Knedlík, Pečivo, Bramboráky, Vařené brambory, Bramborová kaše (pyré), Těstoviny a rýže, Palačinky, Bramborové noky a halušky.
Původ guláše
Guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš. V původní maďarské verzi jde o hovězí (jak název napovídá) polévku. Častou přísadou v ní je mrkev a malé bílé knedlíčky zvané csipetke. V maďarské verzi není nikdy zahušťován moukou. Gulyás ač má blízko k polévce, může být i hlavním jídlem, a v maďarštině není výrazného rozdílu mezi gulyás (guláš) a gulyásleves (gulášová polévka). Nejde nutně o krmi ostře kořeněnou, většina papriky v prášku obsažená v guláši je paprika sladká, chceme-li získat verzi pikantní (pálivou), můžeme při podávání talíře či misky polévky dodat kousky čerstvé pálivé papriky anebo přidat rozmačkanou konzervovanou pálivou papriku (např. Erős Pista). Gulyás je vždy podáván s bílým chlebem.
Mimo Maďarsko se pod pojmem guláš rozumí dušené maso následně zahuštěné, podávané se všemožnými přílohami.